Alternate Text
 
BAĞLANTILAR




 Neredeyim : Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

 

 

 

 

 

 

 

COĞRAFİ YAPISI:

 

       Kırıkhan'ın doğusunda Suriye ve Kumlu, Batısında Belen, Kuzeyinde Hassa, Güneyinde Antakya ve Kumlu bulunmaktadır.

 

       Kırıkhan 36-37 derece kuzey enlemleri ile 36-37 derece doğu boylamları arasında 687.73. km2 bir alan üzerinde bulunmaktadır.

 

       İklimi tipik Akdeniz özellikleri taşıyan kışları ılık ve yağmurlu, yazları kurak ve sıcak geçmektedir. Kışın ortalama sıcaklık 7.31 derece, yazın ise 32.3 derecedir. Amik gölünün kurutulması ile meydana gelen verimli ova ilçenin bir bölümünü teşkil etmektedir. Amik ovasını baştanbaşa geçen Karasu ile ilçe merkezinden geçen Delibekirli Çayı belli başlı akarsulardır.

 

       İlçenin en önemli dağı batı kısmını boydan boya kaplayan Amanos dağlarıdır. Gölbaşı Gölü İlçenin tek gölüdür ve su ürünleri üretme ve sulama amaçlı kullanılmaktadır.

 

 

 

 

 

Kırıkhan'ın Nüfusu

 

 

 

 


Erkek
KadınToplam
İlçe Merkezleri54.46453.530107.994
%50,43%49,57

 

KIRIKHAN'IN YEMEKLERİ

TEPSİ KEBABI

1 kg. orta yağlı kıyma 400 gr. kuru soğan 4 bağ maydanoz 100 gr. taze biber 2 adet domates 2 adet patates 1 baş sarımsak 1 çay kaşığı yenibahar Karabiber Tuz

yapılışı;

Maydanozlar ince ince kıyılır. Yarısı karabiber, baharat, dövülmüş sarımsak, kırmızıbiber ve tuz ile birlikte kıymaya karıştırılıp iyice yoğrulur. Diğer tarafta ince doğranmış taze biber ve tuz iyice karıştırılıp bir tepsinin altına açılır. Hazırlanmış kıymadan parçalar koparılıp tepsideki malzemenin üzerine döşenir. Tepsinin tamamı etle kaplandıktan sonra üzerine halka şeklinde kesilmiş patates, domates ve bir bardak suda eritilmiş bir kaşık salça konularak fırında pişirilir. Not: Antakya mutfağı, seneler boyunca geleneklerin ve yöresel damak lezzetinin zenginliği ile ülkemiz ve tüm dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere ve öneme sahiptir. Türk mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yemekler arasında olan kebap Antakya yöresine özgü olarak bu bölgede kendini gösterir. Tepsi Kebabı Arap ve Türk kültürünün bir araya geldiği bir bölgede yapılmakta olduğundan bu iki milletin de izlerini bünyesinde barındırır. Bölgede hemen hemen her kasap dükkanında tepsi kebabı yaptırılabilir ve evde yenilebilir. Ayrıca şehrin lokantalarında da bu yemek yapılmaktadır.

ORUK

Yarım kilo kıyma 1 kg köftelik bulgur 1 baş soğan 1 bağ maydanoz zeytinyağı kimyon, kırmızı biber bir avuç un tuz biber salçası.

İçinin Hazırlanması: 1.Kıyma, ince kıyılmış soğan ile kavrulur. 2.Maydanoz, ince kıyılmış kırmızı biber, kimyon, tuz eklenir. 1.Islatılmış bulgur, biber salçası ile, ara ara el Islatılarak iyice yoğrulur. 2.Taş dibekte, tahta tokmak ile ezilen et, bu karışıma ilave edilir. 3.Biraz un eklenir ve tekrar yoğrularak, hamur haline getirilir. 4.Bu hamur küçük parçalara ayrılır ve bu parçaların parmaklar yardımı ile içleri oyulur. 5.Hazırlanan iç konularak ağzı kapatılır ve tepsiye dizilir. 6.Üzeri yağlanır ve fırına verilir.

Kömbe

     

Kömbe Kurabiye Nasıl Yapılır

Malzemeler

125 Gr Tereyağı ½ Su bardağı sıvı yağ ½ Su bardağı süt 1 Su bardağı şeker 1 Tatlı kaşığı kömbe baharatı Aldığı kadar un 1/2 Çay kaşığı kabartma tozu

Üzerine kullanmak için

Susam Ve olmazsa olmaz Kömbe Kurabiyemize şekil vereceğimiz Kömbe Kerebiç Tahta Kömbe Kaşıkları. Ben , İstanbul da Kapalı çarşıya gittiğimde aldım. Mısır çarşısının yanında ki kahvaltılık malzeme satan sokaktan yukarı doğru çıkarken ,sağ kolda pastacılık malzemeleri satan bir yerden çeşit çeşit aldım. İnternetten sipariş verebilirsiniz. Tanesi 3-4 TL arası. Kömbe baharatı pek bilinmiyor . 7 Çeşit baharatın karışımından oluşan bir çeşit. Kendine özgü çok güzel bir tadı var. Bu kurabiye için mutlaka olması gerekiyor. Zencefil , tarçın, yeni bahar, dövülmüş damla sakızı ,muskat, karanfil, mahlep karışımının oluşturduğu bir baharat çeşidi, Ben Antalya da kömbe baharatını bulmakta biraz zorlandığımı söyleyebilirim , ama sonunda pazarda buldum. Malzemelerimizi tamamladıktan sonra başlayabiliriz artık hamurumuzu yoğurmaya.

Hazırlanması

Tereyağı oda sıcaklığında olacak ama be buzdolabından çıkarttığım için 2-3 saniye mikro dalgada yumuşaması için tuttum. Lütfen dikkat mikro dalga kullanacaksanız. Sakın ola başından ayrılmayın , sadece bir iki saniye yumuşamasına yetiyor. Un, kömbe baharatı,1/2 çay kaşığı kabartma tozu ayrı bir kapta karıştırılır. Önce sıvı malzemeler yoğurma kabının içine alınır. Ardından yavaş yavaş un karışımından ilave ile hamur yoğrulur. Ele yapışmayan kıvamda bir hamur uygun kömbe kurabiyede. Yumuşak olursa kaşıktan çıkması zor olur. Küçük parçalar koparıp hamurdan yuvarlanır. Kömbe kaşığının içine koyulur ve bastırılır şekil alması için. Kaşığı sert bir zemine vurmadan kurabiye hamurları çıkmıyor. Her defasında aynı işlemi tekrarlanır. Ben kaşıktan çıkardıktan sonra susama batırdım. Siz isterseniz önce yuvarlayıp susama batırıp bir yüzünü, sonrada kaşıkta şekil verebilirsiniz. Susam çok yakışıyor kurabiyemize. Fırın kağıdı serdiğimiz tepsiye dizilir,170 derece ısıtılmış fırında , üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

KIRIKHAN CİĞER TAVASI

MALZEMELER

1 çay bardağı un 1 çorba kaşığı kimyon 1/2 demet maydanoz 1 adet koyun karaciğeri 1/2 su bardağı zeytinyağı 1 Çay kaşığı pul biber ZERZAVET MALZEMELERİ 1 adet kuru soğan 1/2 demet maydanoz 1 tatlı kaşığı sumak Toz biber Tuz

YAPILIŞI

Ciğerin zarı ayıklandıktan sonra kuşbaşı büyüklüğünde kesilip tuzlanır. Una bulanıp silkelenerek fazla unları alındıktan sonra bir tavada kızdırılmış olan yağa atılır. Hızlı ateşte kızartılıp tabağa alınır. Üzerine kimyon, pul biber ve ince kıyıImış maydanoz serpilerek hazırlanan zerzevatla servis edilir.

Zerzevatın yapımı: Soğan, piyaz şeklinde doğranır, üzerine tuz, toz biber ve sumak eklenip karıştırılır. İnce doğranmış maydanoz da eklenerek harmanlanır.

DÖVME AŞI

malzemeleri:

Et Buğday Baharat Soğan Biber Zeytinyağı Kimyon

Yapılışı:

Yemeğin eti haşlanır, et pişirildikten sonra içine baharatı, soğanı, biberi katılır. Bu şekilde bekletilir. Suyunu çektikten sonra açılır tanesi ve tokmakla dövülür. Dövme işleminden sonra tabaklara konularak servis edilir.

Not: Hatay yöresine ait olan ve ismini yapılış şeklinden alan dövme aşı, bu bölgenin sevilen bir yemeğidir. Dövme (bir buğday cinsi) ve etin dövülmesiyle yapılan bu yemek yörede bir kutlama ve yas yemeği olmuştur. Düğünlerde, erkek tarafının misafirler için hazırlamış olduğu dövme aşı konuklara sunulur.

HUMUS

Malzemelri:

Nohut tahin limon suyu domates maydanoz turşu biber salçası tuz kimyon zeytinyağı

Yapılışı:

1.Bir gün önceden ıslatılan nohut, haşlanır. 2.Haşlanan nohut, öğütme makinasından geçirilerek iyice ezilir. 3.Macun haline gelen nohut özüne tahin karıştırılarak, tabaklara yayılır. 4.Üzerine biber salçası, kimyon, tuz ve limon suyu karışımı sürülür. 5.Tabakların üzerinden zeytinyağı gezdirilir. 6.Domatesler ve turşular dilimlenir, maydanozlar kıyılır. 7.Tabakların üstüne güzelce şekil verilerek, domates, turşu ve maydanozlar yerleştirilir.





İçerik Görüntülenme Sayısı

Bu sayfa 3325 kez gösterilmiştir.